CLUJ-NAPOCA – ORAŞUL COMOARĂ AL TRANSILVANIEI

Cluj-Napoca este municipiul de reședință al județului Cluj, România. Cluj-Napoca este al patrulea oraş ca marime din România si este unul dintre cele mai importante centre academice, culturale, industrial şi sportive din România.

93307323381

DENUMIRE. Numele de Cluj provine, cel mai probabil, din latinescul Castrum Clus, folosit pentru întâia oară în secolul al XII-lea pentru a desemna cetatea orașului medieval din acest loc. Toponimul Clus are semnificația de „închis” în latină și se referă la dealurile care înconjoară orașul. O altă ipoteză acceptată este aceea a provenienței numelui topic din germanul Klaus sau din cuvântul Klause (însemnând «trecătoare între munți» sau din clusa «stăvilar, baraj»). Municipiul Cluj-Napoca se numeste astfel din 16 octombrie 1974, cand s-au aniversat 1850 de ani de atestare documentară ca municipiu. Numele este rezultatul alăturării cuvântului latin Cluj (clusa – loc închis) şi Napuca, numele dac al orasului.

romania-physical-mapGEOGRAFIE. Municipiul Cluj-Napoca este situat în zona centrală a Transilvaniei, având o suprafață de 179,5 km². Situat în zona de legătură dintre Munții Apuseni, Podișul Someșan și Câmpia Transilvaniei, orașul este plasat la intersecția paralelei 46° 46’ N cu meridianul 23° 36’ E. Se întinde pe văile râurilor Someșul Mic și Nadăș și, prin anumite prelungiri, pe văile secundare ale Popeștiului, Chintăului, Borhanciului și Popii. Spre sud-est, ocupă spațiul terasei superioare de pe versantul nordic al dealului Feleac, fiind înconjurat pe trei părți de dealuri și coline cu înălțimi între 500 și 825 metri. La sud orașul este străjuit de Dealul Feleac, cu altitudinea maximă de 825 m, în vârful Măgura Sălicei. La est, în continuarea orașului, se întinde Câmpia Someșană, iar la nordul orașului se află dealurile Clujului, cu piscuri ca Vârful Lombului (684 m), Vârful Dealul Melcului (617 m), Techintău (633 m). Înspre vest se află o suită de dealuri, cum ar fi Dealul Hoia (506 m), Dealul Gârbăului (570 m) ș.a. Odinioară în afara orașului, acum în interior însă, se află dealul Calvaria și dealul Cetățuia.

CLIMA Clujului este plăcută, de tip continental moderată. Este influențată de vecinătatea Munților Apuseni, iar toamna și iarna resimte și influențele atlantice de la vest. Trecerea de la iarnă la primăvară se face, de obicei, la mijlocul lunii martie, iar cea de la toamnă la iarnă în luna noiembrie. Verile sunt călduroase, iar iernile în general sunt lipsite de viscole.

aeroport-cluj-napocaTRANSPORT. Municipiul Cluj-Napoca are acces direct la magistralele rutiere (E60, E81…) şi feroviare, situaţie care asigură legături atât pentru călători, cât şi pentru marfă, nu numai cu capitala şi principalele centre ale ţării, dar şi cu alte ţări. Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca se află pe drumul european E576, la 10 km est faţă de centrul municipiului şi la 12 km faţă de gara CFR. Aeroportul asigură legături cu marile oraşe din Europa, oferind servicii pentru călători, dar şi de tip cargo.

cluj-national-theatreCULTURĂ. Cluj-Napoca găzduiește o serie de instituții și centre culturale și educaționale: Teatrul Național „Lucian Blaga”, construit în 1906 de Ferdinand Fellner și Hermann Helmer, Teatrul Național „Lucian Blaga”, inaugurat la 1 decembrie 1919, în Piața Avram Iancu, reprezintă cea mai importantă instituție teatrală din Transilvania. Clădirea, construită în 1907 după proiectul arhitecților austrieci Helmer și Fellner, găzduiește totodată și Opera Națională Română, cea mai veche instituție lirico-dramatică din România, Prima Operă Națională a țării, pe a cărei scenă a debutat în 1990 renumita soprană Angela Gheorghiu. În oraș funcționează, de asemenea, Opera Maghiară de Stat și Teatrul Maghiar de Stat. Tot aici se află și Filarmonica de Stat Transilvania, o instituție muzicală de concerte, înființată în 1955. Palatul Bánffy, sediul Muzeului Național de Artă, găzduiește multe colecții de artă importante: opere ale artiștilor români Theodor Aman, Ion Andreescu, Dumitru Ghiață, Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Dimitrie Paciurea, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, dar și ale unor artiști străini precum Constantin David Rosenthal sau Karl Storck. Rețeaua de muzee cuprinde, pe lângă Muzeul de Artă, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Farmaciei, Muzeul Satului, Muzeul Mineralogiei și Muzeul Zoologic (ultimele două sub egida Universității). Casa memorială Emil Isac este, la rândul ei, un alt important edificiu cultural.

ubbÎNVĂȚĂMÂNTUL în Cluj-Napoca are o îndelungată istorie, care se întoarce cu peste 5 secole în timp. Azi, Cluj-Napoca este un centru universitar, cu aproximativ 80.000 de studenți, la Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Tehnică, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Hațieganu” ş.a. În Cluj se găsesc peste 35 de instituții liceale (colegii naționale, licee teoretice, teologice, economice, industriale și de artă), constant in topul celor mai bune licee (Colegiul Național “Emil Racoviță”, Liceul Teoretic “Nicolae Bălcescu”, Liceul Teoretic “Avram Iancu” ş.a. Biblioteca Centrală Universitară, construită între 1906 și 1908, este una dintre cele mai vechi și mai importante biblioteci universitare din România.

maxresdefaultCERCETARE. Clujul este și un important centru al elitelor din domeniul științei. În cadrul Filialei din Cluj a Academiei Române, își desfășoară activitatea institute profilate pe cercetarea științifică fundamentală: Arhiva de Folclor a Academiei Române, Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu”, Institutul de Istorie „G. Bariț”, Institutul de Arheologie și Istoria Artei, Institutul de Calcul „Tiberiu Popoviciu”, Centrul de Studii Transilvane, Institutul de Speologie „Emil Racoviță”, Institutul de Geografie și „Observatorul astronomic” ş.a. Tot în Cluj mai activează numeroase institute naționale de cercetare-dezvoltare

Slide 1SPORT. Istoria sportului clujean este veche şi foarte bogată, cu rezultate dintre cele mai bune în plan national şi international. Clubul feroviar, cel mai vechi club de fotbal încă existent din Romania (înființat în 1907), Clubul universitar, înființat în 1919, este găzduit pe Cluj Arena și are în palmaresul său mai multe succese, unul din antrenorii legendari ai echipei U Cluj fiind Ștefan Covaci. Între celelalte echipe cu tradiție se numără echipele de polo CSM Cluj și Viitorul Cluj, de rugby (Universitatea Cluj), baschet (Universitatea Cluj), handbal („U” Alexandrion Cluj), volei și fotbal feminin (CFF Clujana) și echipele de raliu Napoca Rally Team și Hiparion Invest Rally Team. În “cartea de aur” a spăortului clujean sunt trecute nume de referinţă, între care, Dan Anca (fotbal), Ioan “Neluță” Bânda (volei), Mircea Barna (baschet), Ștefan Covaci (fotbal), Mihai Adam (fotbal), Constantin Bengeanu (volei), Vasile Mîrza (box), Ioan Ovidiu Sabău (fotbal), Farkas Paneth (tenis de masă), Nicolae Szoboszlay (fotbal), Claudiu Rusu (polo), Laura Moise (judo), Carol Raduly (suliţă), Gheorghe Roman (baschet), Tunde Enyedi (baschet), Aurora Dragoș (baschet), Dorin Giurgiuca (tenis de masă), Sergiu Suciu (tenis de masă), Ciprian Porumb (tenis), Mircea Cristescu (baschet), Florin Purice (fotbal-tenis), Petre Motrescu (rugby), Iosif Mihalik (box), Șerban Doboși (tenis de masă), Remus Câmpeanu (fotbal), Vasile Bogdan (atletism), Augustin Țegean (fotbal), Alexandru Turei (box), Vasile Sărucan (săritura în lungime), Matei Ruhring (baschet), Simona Richter (judo), Eva Zorgo (suliţă), Cornel Porumb (atletism), Maria Merca Bagiu (baschet), Vasile Dobrău (fotbal), Florin Berceanu (judo), Magda Jerebie (baschet), Radu Negulescu (tenis de masă).

sonia_iovan_1964bGIMNASTICA, la rându-i, este una dintre disciplinele sportive care a dat mari performeri şi tehnicieni, fie şi dacă amintim pe Andrei Abraham, Ion Albert, Vasile Moldovan – componenţi ai echipei care a participat la JO 1936 -, Olga Gecző (-Göllner) – componentă a echipei naționale la Jocurile Olimpice din 1952 -,  Ileana Gyarfaș – printre primele performere ale gimnasticii feminine -,  Alexandru Szilagy – multiplu campion naţional în anii ’60 -, Ileana Săcălici – multiplă campioană naţională -Sonia Iovan – prima medaliată europeană, în 1957, la cea dintâi ediţie continentală feminină -, Vanda Hădărean – medaliată la JO, CM şi CE – Oana Ban, Iosif Hidi – a contribuit la formarea şi specializarea mai multor generaţii de profesori de educaţie fizică şi antrenori care s-au dedicat gimnasticii -, Bela Károly – cunoscutul formator de mari campioane, între care şi Nadia Comăneci -,ei, şi nu numai ei, plecând de pe meleagurile clujene spre înalta performanţă. De asemenea, la Cluj au avut loc şi 8 finale ale Campionatului Naţional, iar în aprilie 2017 va fi gazda celui de al 7-lea Campionat European individual