FOSTE CAMPIOANE OLIMPICE ȘI MONDIALE ALE ROMÂNIEI, SUB COMANDA LUI BELLU PE COVORUL DE LA SOL AL CE DE LA CLUJ

Foste campioane olimpice, mondiale și europene, reprezentante de seamă ale mai multor generații din gimnastica românească, au efectuat, sâmbătă, câteva exerciții pe covorul de la sol al Campionatelor Europene de la Cluj-Napoca, sub comanda celui mai titrat antrenor român, Octavian Bellu.

Prezente la Cluj, la cea mai importantă competiție de gimnastică organizată în țară după 60 de ani, Daniela Silivaș, Simona Amânar, Mirela Pașca, Sandra Izbașa, Ecaterina Szabo, Monica Roșu, Oana Ban, Melita Ruhn, Dumitrița Turner, Marilena Vlădărău și Mirela Barbălată și-au amintit de perioada în care reprezentau România la cel mai înalt nivel, coborând în sala de concurs după încheierea celor cinci finale programate sâmbătă la CE 2017.

Cvadruplă campioană olimpică în 1984 la Los Angeles, Ecaterina Szabo a fost prima care a urcat pe podiumul de la sol al Sălii Polivalente, încercând prin sărituri și alergări covorul pe care cu puțin timp în urmă Marian Drăgulescu obținea titlul european. Ea a fost imediat urmată de mai tinerele Sandra Izbașa și Monica Roșu, două gimnaste retrase de curând, care nu s-au ferit să execute diverse elemente la sol.

În jocul campioanelor a intrat și antrenorul Octavian Bellu, care a urcat pe covorul de la sol și le-a aliniat pe fostele sale eleve după înălțime, așa cum a făcut de multe ori în trecut. “Bună ziua”, le-a strigat protocolar tehnicianul, care a fost salutat la rândul lui în cor de fostele sportive. Daniela Silivaș, Simona Amânar, Mirela Pașca, Sandra Izbașa, Ecaterina Szabo, Monica Roșu, Oana Ban, Melita Ruhn, Dumitrița Turner, Marilena Vlădărău și Mirela Barbălată au executat cu zâmbetul pe buze genuflexiuni, ridicări, abdomene și alte câteva elemente simple de gimnastică la comanda lui Bellu.

Deși era îmbrăcată în haine de stradă, Monica Roșu a probat și masa de sărituri. Nemulțumită de evoluția fostei sale eleve, antrenoarea Mariana Bitang aflată pe margine i-a transmis Monicăi Roșu să repete săritura. “Bravo, așa te vreau. Încă mai poți”, i-a strigat Bitang.

Pentru a nu se lăsa mai prejos, Daniela Silivaș și-a demonstrat și ea condiția fizică făcând sfoara și mai apoi urcându-se pe bârnă. “Încă mai pot să-mi țin echilibrul”, a afirmat campioana olimpică la bârnă, paralele și sol de la Seul 1988, acum în vârstă de 44 de ani.

Unele dintre fostele campioane și-au amintit însă că de pe covorul de la sol lipsește cea mai titrată gimnastă română, Nadia Comăneci, ambasadoarea Campionatelor Europene de la Cluj-Napoca. “Nadia mai trebuia să fie aici, completa perfect tabloul. Unde este?”, a fost întrebat Bellu, care a răspuns în glumă: “Ea e din altă epocă”.

Sesiunea spontană de antrenamente condusă de Octavian Bellu s-a încheiat cu mai multe fotografii de grup. “Acum mergem la masă, avem voie?”, l-a întrebat Ecaterina Szabo pe Octavian Bellu, spre amuzamentul tuturor, făcând aluzie la dieta severă pe care gimnastele de performanță trebuie să o respecte.

Fostele glorii ale gimnasticii românești asistă în aceste zile la Campionatele Europene de la Cluj-Napoca, prima ediție găzduită de România după 60 de ani, la startul căreia s-au aliniat 274 de sportivi (168 la masculin și 106 la feminin) din 37 de țări.